Høyfjellstur i Rallarriket

Fellestur

Fra dato
17. august 2019 kl. 07:40
Til dato
18. august 2019
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hallingskeid, Kaldavass, Vossaskavlen, Skomanosi
Arrangører
Bergen og Hordaland Turlag, Fellestur , Nordhordland Turlag
Turområde
Skarvheimen, Stølsheimen, Bergsdalen og Vossefjellene (se kart)
Turkode
226
Dette arrangementet er over!

Den populære Rallarvegen omkranses av fjellområder i opp til 1800 meters høyde. På denne helgeturen utforsker vi områdene mellom Myrdal og Hallingskeid. Vi går to lange dagsturer gjennom variert, vilt og vakkert vestlandsterreng i mellom 750 og 1500 meters høyde, med breer og fjell, daler og vann. 

Oppmøtested: Jernbanestasjonen i Bergen
Oppmøtetidspunkt: kl 7.40
Avreise: Med tog fra Bergen kl 07.57 til Myrdal. 09.48 på Myrdal. 

Turbeskrivelse: Turen går fra Myrdal til Hallingskeid og tilbake i to flotte «buer», en nord for Rallarvegen og en sør. Vi beveger oss på gamle og lite brukte stier i et fantastisk variert landskap. Dagsetappene er lange, men turen er ikke teknisk krevende (ingen klyving). Du må ha god kondisjon og kunne å gå lange dagsetapper med dagstursekk, og vil bli belønnet med tallrike flotte utsiktpunkter på veien. 

Lørdag: Vi tar morgenekspressen fra Bergen til Myrdal. Målet for dagen er Hallingskeid. Ruten går først noen kilometer på Rallarvegen til vi er forbi Seltuftvann. Der tar vi av mot nord og følger en gammel setervei et lite stykke, før vi tar inn på sti over Vindhelleren som fører oss over til Vindedalen. Her var det stølsdrift frem til midten av 1980-tallet. Vi følger en gammel, vardet sti inn til Svartavatn og videre mot Hednedalsstrupene. Her møter vi den T-merkete stien som går sørover mot Hallingskeid og følger denne gjennom det flotte «Skomaland»: forbi Skomabreen (1677), Skomanosi (1637), Skomahøgdene (1587/1595) og Skomavatnet. Er været med oss, kan vi ta en avstikker opp på Skomanosi, en av de høyeste toppene i området. I klarvær byr Skomanosi på fantastisk utsikt. Vi overnatter på Hallingskeid turisthytte. Turen denne dagen er på ca 25 km med en samlet stigning på ca 1000 høydemeter. Vi regner med å bruke 8–9 timer på turen.

Søndag: Nå skal vi vestover igjen. Hvis vi får godt vær, starter vi tidlig og går den T-merkede ruten over Vossaskavlen via Kaldavass til enten Upsete eller Myrdal (avhengig av tid og togavganger). Turen tar oss opp til 1521 m.o.h. med flott utsyn i alle retninger. Ved mindre bra vær går vi en dagstur fra Hallingskeid, for eksempel starten av denne ruten – inn vakre Grøndalen og opp til Austmannatjern og returnerer til Hallingskeid, hvor det går tog til Bergen 16.36. Returen til Bergen fra Upsete/Myrdal går 17.18/17.13 (alternativt Hallingskeid 16.36). Turen over Vossaskavlen er på ca 24 km, omkring 700 meters samlet oppstigning og tar omlag 8 timer. 

Mat: Deltakerne må ha med god niste til langturen lørdag, og brødmat (om ønskelig) til frokost/niste søndag (knekkebrød og havregryn finnes på hytta). Middag lørdag og frokost søndag (evt niste) er inkludert fra proviantlager på Hallingskeid. 

Hjemreise: Tog fra Upsete eller Myrdal.  

Utstyr: Se utstyrsliste for sommerfjellet

Generelle vilkår ved påmelding: Les generelle vilkår

Pris: kr 935,- for medlemmer, kr 1635,- for deltakere uten medlemsskap. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap. Dette inkluderer overnatting på Hallingskeid turisthytte, godkjent DNT-Turleder, sikkerhetsutstyr, middag lørdag og frokost og niste søndag. Togreisen betales av hver enkelt deltaker.

 Kart: Turkart Rallarvegen 1:50.000. Kart og turutstyr kan kjøpes i tursenteret i Marken. Rabatterte priser for medlemmer. 

Høyfjellstur i Rallarriket

Den populære Rallarvegen omkranses av fjellområder i opp til 1800 meters høyde. På denne helgeturen utforsker vi områdene mellom Myrdal og Hallingskeid. Vi går to lange dagsturer gjennom variert, vilt ...

Kontaktinformasjon:

  • Bergen og Hordaland Turlag
  • Tlf. 55335810
  • E-post: bht@dnt.no

Turledere:

  • Ingunn Lunde
  • Hanne Hollås