Snøhuletur - ekte vinterglede! (Nytt tidspunkt)

20. mars kl. 00:00
21. mars
Fellestur, Skitur, Snøhule

Turen var først satt opp helgen 20-21. februar, men er nå flyttet til 20-21. mars.

MERK: Om turen får venteliste, meld deg gjerne på og vis din interesse. Da vil Turlaget se på mulighetene for nye turer eller utvide deltakerantalket.

Dette kan bli vinterens mest opplevelsesrike aktivitet. Få aktiviteter overgår stemningen det er i en snøhule om kvelden når alle er kommet i soveposen. Kaldt? Det blir aldri lavere enn +1 grad i hulen, så med godt underlag og en god sovepose går det helt fint. Turlederne vil opplyse i forkant hva en må ha med av utstyr og hva som trengst for å overnatte behagelig.

Har du alltid drømt om å ligge i snøhule? Vil du ha en opplevelse utenom det vanlige? Da må du bli med på denne turen!

Dette er uten tvil en av de mest lærerike turene en kan delta på. Å grave seg ned når uværet eller uhellet er ute er avgjørende i vinterfjellet. Praksis er det beste, bli med å grav en hule for en vinternatt ute! Bli med våre koselige og erfarne turledere på en flott vintertur.

Forutsetningen for å grave snøhule er at det er nok snø. Vi reiser derfor dit snøen er. Primært til Stordalen i Matrefjella eller til Modalen/Eksingedalen. Vikafjellet kan også være et alternativ.

Tidspunkt for avreise og hjemreise blir avgjort når turmålet er bestemt.

Vi regner med at graving av snøhulene tar mesteparten av dagen på lørdag, og snøforholdene avgjør hvor lett eller vanskelig gravingen blir. Det forventes at alle bidrar aktivt i gravingen. Normalt tar det 4 timer å grave en hule for 5-6 personer. Vi satser på å dele deltakerne inn i grupper på 4 deltakere som graver sin hule. Det blir èn turleder pr. gruppe som også overnatter med gruppen. Søndag tenker vi å ta en liten skitur før vi reiser hjem. Men i hovedsak blir det snøhule vi fokuserer på denne helgen.

Turlederne kjøper inn middag til deltakerne. Alle andre måltider tar den enkelte med seg. Mer info sendes den enkelte i god tid før turen.

Pris medlemmer: 300,-

Pris ikke-medlemmer: 600,-

Utstyr: Se Turlagets utstyrsliste for vinterfjellet. Utstyrsliste sendes også ut sammen med utvidet turinformasjon. Kleskifte er vktigt, sovepose, underlag og spade er helt nødvendig.

Ta kontakt med turledere om du lurer på noe.

Slik graver du snøhule

1. Riss opp åpningen i snøen der du skal grave. Grav en ”inngang” som er akkurat så stor at størstemann går klar av taket, ikke tar borti med skuldrene, men heller ikke noe større. Taket bør være minst 75 cm tykt inne på skavlen. Ut fra dette lager du en skisse på snøen og graver etter den.

2. Skjær ut blokker når du graver. De bruker du senere til å tette åpningen.

3. Grav et par meter rett inn og begynn med å utvide hulen innerst og på siden for å lage liggebenkene. De bør være i skritthøyde, ha så stor takhøyde at du sitte på benken med rett rygg uten å komme borti taket, og være brede nok til at du ikke kommer borti veggene med soveposen. Lag en liten dump midt på slik at du ikke sklir inntil veggene eller triller ned i fotgropen mens du sover.

4. Ytterveggen bør være minst 30-40 cm tykk, men skav ikke av så mye med en gang. Spar noe til finpussen av taket.

5. Fotgropen trenger ikke graves mer enn 1 ½ meter inn langs med benkene. Resten kan brukes som plass for kokeapparat eller et par sekker.

6. Taket skal være jevnt hvelvet. Alle skarpe kanter og større ujevnheter må fjernes, ellers kan det begynne å dryppe om det blir varmegrader.

7. Lag et krypehull som er drøyt en halv meter høyt nederst i åpningen, ved å skjære ut et hakk en halv meter opp på sidene i åpningen, slik at du får lagt på plass en blokk som er litt bredere enn åpningen. Oppå denne plasserer du flere blokker i trappetrinn til toppen av åpningen. Den øverste blokken kan du vente med å sette på plass til du er ferdig med å lage mat på kokeapparatet.

8. Ta med to blokker inn for å tette åpningen innenfra når dere legger dere. Før dere legger dere må ski og staver samles på ett sted og stikkes god ned i snøen, så de hverken blåser bort eller snør ned. Spadene tar dere også med inn.

Turledere:

• Margrethe Aanesen